Зупчаници и архитектонске структуре произлазе из медитативних папирних скулптура Мицхаела Велликуеттеа

Katharine S. Class

Уметност

#архитектура #Мицхаел Велликуетте #папир #скулптура

16. јул 2022

Габриелле Лавренце

„Пуноћа искуства у празнини свести“ (2022), папирна скулптура, 12 к 12 к 6,5 инча. Све слике © Мицхаел Велликуетте, дељене уз дозволу

Један поглед на Мицхаел Велликуетте‘с папирне скулптуре, и можда ћете се наћи изгубљени у величанствености конструкције—осећајући замршене зупчанике, лепезе геометријских лукова и слојеве који одјекују како се у вама копрцају.

Круг је више него што се појављује у његовим делима док се спирално претвара у просторију других облика. Свака интерпретација проширује своју форму од структуралне основе до врха наглашеног реза. Као што је Велликуетте (претходно) описао: „Почињем да сечем мале концентричне облике и слојем их. То постаје центар. Затим правим сложеније компоненте које одговарају претходним, а затим градим одатле. Ја то називам импровизацијом успореног снимања.”

Међутим, Велликуеттеове папирне скулптуре нису све у облику. Бронзане и металик боје радова апсорбују пажњу гледаоца као што се види у „Моја душа блиста твојим бесконачним бројем звезда“, Како Велликуетте каже, „боја [a]утиче на расположење“, а пошто он методично и органски долази до коначне структуре дела, нијанса води и медитативни доживљај његовог рада, прожимајући сваку скулптуру својим посебним карактером.

Велликуетте троши 300 до 500 сати на сваку скулптуру користећи углавном основне маказе са равним ивицама и Кс-Ацто ножеве. Он каже:

За мене постоји разлика између ‘стрпљења’ и ‘концентрације’. Стрпљење се јавља када постоји нешто непријатно што морам да издржим, што је ретко када је у питању израда мог посла. Међутим, већина уметника које познајем развијају добре вештине концентрације, а то је способност да се седе у фокусираном стању током дужег временског периода. Дакле, да, мој рад ми је помогао да стекнем способност да се концентришем, и није неуобичајено да радим шест до осам сати равно на комаду, а да се не осећам превише стресно или уморно.

Постоји паралела у нечему попут папира, материјала који постоји негде између снаге и крхкости, и врсте игре која покреће концентрацију. Оба су рањива: папир у својој дуалности и концентрација у томе што масира подсвест у њеном медитативном стању. Сва енергија се усмерава у рад на задатку, а у исто време, посебно код уметности, нешто дубље изнутра се растеже, разрађује и откопчава. Тамо где се ништа (или врло мало) не дешава, дешава се све.

На пример, у „Пуноћи искуства у празнини свести“, поглед у висини очију је запањујуће достигнуће. Његова структура изазива митске квалитете и вуче машту. Међутим, поглед из ваздуха – унутрашње деловање – изазива транс и чуђење, огромну концентрацију и дубоко посматрање, подсетник да ће тела дисати сама. Када се све каже и уради, из наших једноставних и свакодневних напора ће произаћи нешто лепо замршено.

Пронађите још Великетовог рада његов сајт и инстаграм.

„Имам химне које нисте чули“ (2022), скулптура од папира, 20 к 20 к 2 инча

„Свуда пролазност урања у дубину бића“ (2020), скулптура од папира, 12 к 12 к 9 инча

Лево: „Имам химне које нисте чули“ (2022), скулптура од папира, 20 к 20 к 2 инча. Десно: „Моја душа блиста твојим бесконачношћу звезда“ (2021), скулптура од папира, 12 к 12 к 3 инча

Детаљ „Пуноћа искуства у празнини свести“ (2022), папирна скулптура, 12 к 12 к 6,5 инча

Лево: „Стварате себе у облицима који се стално мењају који се уздижу из наших дана“ (2022), скулптура од папира, 20 к 20 к 2 инча. Десно: „Љубав која би се утопила у центар бића“ (2020), скулптура од папира, 20 к 20 к 8 инча

„Издиже се у благости без речи и излива ми се из невидљивих корена свега створеног бића“ (2021), скулптура од папира, 16 к 6 к 6 инча

#архитектура #Мицхаел Велликуетте #папир #скулптура

Да ли су вам овакве приче и уметници важни? Постаните колосални члан данас и подржите независно издавање уметности за само 5 долара месечно. Повезаћете се са заједницом читалаца истомишљеника који су страствени за савремену уметност, читати чланке и билтене без огласа, одржавати нашу серију интервјуа, добити попусте и рани приступ нашим ограниченим издањима штампаних издања и још много тога. Придружи се сад!

Next Post

Еп 115 - 31 начин да поделите своју уметност на друштвеним мрежама и стварном животу

У данашњем подцасту, дајемо вам 31 идеју како да поделите своју уметност на друштвеним медијима иу стварном животу! Није нам увек лако да пронађемо нове начине да делимо ствари без понављања, али не морате увек само да делите своју физичку уметност. Постоји много различитих начина на које можете да ангажујете […]