Иља Видрин: Све што радите је важно, без обзира шта радите

Katharine S. Class

Иља Видрин: Све што радите је важно, без обзира шта радите
05/01/22-09/15/22
Нови музеј
235 Бовери
Њујорк, Њујорк 10002
212.219.1222

Нови музеј Представља резиденцију за уметнике 2022: „Иља Видрин: Важно је све што радите, без обзира шта радите“ Са партиципативним радионицама у јулу и светском премијером новог ливе перформанса у септембру 2022.

Одељење за образовање и ангажовање јавности Новог музеја представља „Иља Видрин: Све што радиш је важно, без обзира шта радиш“, летњу уметничку резиденцију Музеја 2022. Стављајући у први план целогодишњу посвећеност Музеја савременој уметности и расту кроз истраживање, Резиденција за уметнике Новог музеја сваке године подржава уметника или колектив да развију и представе перформансе, партиципативне или временски засноване уметности који се баве испитивањем, учењем и радом на боље друштво.

За резиденцију новог музејског уметника 2022., уметник покрета и истраживач Иља Видрин истражује концепт партнерства и рад физичке неге кроз јавне програме, укључујући дискусије, перформансе и серију експерименталних радионица које се одржавају од јуна до септембра 2022.

Радећи на раскрсници извођачких уметности, филозофије и интерактивних медија, Видрин сарађује са обученим и необученим плесачима како би истражио могућности плеса и покрета оријентисаног на заједницу и бригу, а не на појединца и резултате.

Док већина академског дискурса око соматског (или телесног) знања, терапије, кретања и медитације центрира физичко искуство, Видриново истраживање разматра друштвени потенцијал за боље разумевање бриге у заједници, фокусирајући се на начине на које се крећемо и заузимамо простор. са другима.

Стварајући партитуре за итеративно, интимно кретање, Видрин негује услове да партнери претражују у себи, једни у другима, и да у својим заједничким везама испитују колико се смислени односи доживљавају. Партнери заједнички развијају и заједно откривају телесно знање, иу том процесу стварају нове начине заједничког боравка у свемиру. Уместо да иде у корак са системима вредности оријентисаним на ефикасност, Видринова визија „соматског партнерства” одбацује уобичајене стандарде физичке експертизе. У овој редефиницији, типични стандарди изврсности у кретању – на пример атлетизам, ритмичко поравнање или визуелне линије – трансформишу се у отелотворене процесе који негују и одржавају међусобну помоћ.

Кроз радионице, разговоре и перформансе са обученим и необученим плесачима, Видрин резиденција ће истражити могућност комуницирања аспеката отелотвореног поверења, емпатије, пристанка и деловања у партнерским студијама. Први од ових разговора, одржан 9. јуна у Новом музеју, истраживао је соматско партнерство, телесну технику која скреће дубоку пажњу на језик, здравље и бригу унутар и између учесника.

Та дискусија између Видрина и гостујућих панелиста Бони Вонг, директорке Неуропсихолошког програма у Јединици за фронтотемпоралне поремећаје у Општој болници у Масачусетсу Марио Алберто Замбрано, помоћник директора за плес у школи Џулијард и Хиперион Цаца Иваире, ко-директор за заштиту земље и заштиту заједнице за Нортхеаст Фармерс оф Цолор Ланд Труст (НЕФОЦ), сада је доступан за гледање на мрежи овде.

„Иља Видрин: Све што радиш је важно, без обзира шта радиш“, програм резиденције новог музејског уметника за 2022. организују Ендру Вестовер, Кит Харинг, директор за образовање и јавни ангажман, и Емили Мело, бивша виша помоћница директора за образовање.

ПРЕДСТОЈЕЋИ ЛИЧНИ ПРОГРАМИ
Радионица о соматском партнерству

Петак, 15. јул, 14 часова

Ова двосатна радионица нуди платформу за истраживање корена физичке интеракције у свету који је све више одвојен од тела. Кроз вођену физичку вежбу, заједничку рефлексију и олакшани дијалог, учесници ће комбиновати праксу плеса са питањима која су осмишљена да изазову и побољшају интеракцију. Јединствени приступ укључује вежбе за ангажовање са суптилним елементима релационог покрета, укључујући додир, близину и узајамни поглед. Није потребно претходно плесно искуство, сва тела и физичке способности су добродошле. Овај програм има ограничен капацитет Одговор је обавезан.

Ливе наступи: Тиккун

Петак, 9. септембар, 19 часова

Субота, 10. септембар, 16 часова

Субота, 10. септембар, 19 часова

Светска премијера Тиккунперформанс који истражује друштвену одговорност и комуналну бригу, представља кулминацију Нове резиденције музејских уметника 2022. „Иља Видрин: Све што радиш је важно, без обзира шта радиш“, са три извођења 9. и 10. септембра 2022. године.

Назив програма Тиккун позива на Видриново јеврејско наслеђе, критички испитујући теолошки концепт о тиккун олам [repairing the world]. Овај рад се ослања на питања дужности, заступања и сагласности. Заједно, шест извођача манипулише петљама и слојевима геста како би истражили насталу логику неге кроз заједничко кретање. ТиккунЗвучни пејзаж садржи симфонијске фрагменте упарене са контролисаним, модуларним експериментима који пружају могућности за међусобно слушање и ко-креативне одговоре. Видрин ће наступити са сарадницима Ериком Селигманом (труба, вокал, електроника), Мелом Хсуом (виолончело, вокал, електроника) и уметницима покрета Џеси Стегал, Камероном Суром и Ники Фарахани.

Овај програм има ограничен капацитет Одговор је обавезан.

©2022 Нови музеј, Иља Видрин

Next Post

Пронађите посао и напредујте! 10 савета за добијање слободних клијената

“Ако га изградите, они ће доћи.” Ова линија из класичног филма „Поље снова“ води главног лика Реја Кинселу да изгради регулационо бејзбол терен на свом пољу кукуруза у Ајови. Када се то заврши, Џо Џексон без обуће и његови саиграчи ће доћи да играју. Да ли је то солидна претпоставка […]