Креативни и инспиративни Ноор Блажековић из Ирреверзибилних пројеката


Ноор Блажековић је угледни кустос уметности и програмер пројеката унутар уметничке заједнице Јужне Флориде, и шире. Такође је цењени издавач и главни уредник награђиване публикације за савремену уметност НЕПОВРАТНО. Њени пројекти су је одвели широм света где је била ментор бројним уметницима у настајању и средњој каријери, помажући им да развију своје каријере и ојачају свој рад, док су истовремено градили базу колекционара и пратили их. Блажековићева је добила бројне награде у индустрији за своју лидерску улогу и континуирани развој у локалној заједници. Она је продуцирала првокласне уметничке изложбе у галеријама, музејима и међународним уметничким сајмовима више од 10 година, а тренутно је кустос и продукција најсавременијих уметничких изложби у Мајами Даде Цоллеге‘с Хиалеах Цампус Арт Галлериес, доводећи МДЦ у центар пажње уметности.

Независни кустос Ноор Блажековић из Ирреверзибилних пројеката, МДЦ Арт Галлери – Хиалеах Цампус

Дипломац на Универзитет Централне Венецуеле са дипломом из комуникација, Ноор је десет година служила као телевизијски студио и теренски продуцент за Веневисион ТВ Цханнел, Венецуела Латинска Америка. Преселила се у Сједињене Државе 1998. године, проширивши своје производне вештине у индустрију визуелних уметности, након што је радила за Арт Басел Миами Беацх Схов Манагемент од 2002-2006. А 2006. године основала је Ирреверсибле Магазине анд Пројецтс, развијајући опсежну међународну платформу за нетрадиционалне изложбе и културну размену.

Кустос Ноор Блазековић на слици овде, изложба неповратних пројеката у Сајам уметности АКУА Недеља уметности у Мајамију од 5. до 9. децембра 2018. са визуелним уметником и директором образовања у Музеју уметности Переза ​​у Мајамију (2016-2019) Адриенне Цхадвицк‘с Тицки-Тацки/Мр. Пинес Пурпле Хоусе (650+ комада), 2004 2018
скулптура од глине, 3/4 до 2 инча.

Поред тога, од 2008. Ноор Блажековић је извршни директор ДИГОВИ У ГРАДУ, монументална путујућа јавна уметничка изложба на надувавање на којој надгледа пројекте и изложбе везане за Програм Уметност на јавним местима саветује се са уметницима, консултује се са уметничким комисијама, градским и окружним одељењима, као и са лидерима заједнице, групама и програмерима у вези са пројектима, уметничким догађајима и радионицама које организује.

Познати галерист и продавац уметничких дела Мајамија Бернис Штајнбаум на слици са кустосом, издавачем и уредником, Нуром Блажековићем

„Многе наше сарадње са уметницима, галеријама и сајмовима уметности су успеле ван традиционалног формата, наши пројекти се сматрају једном од најутицајнијих изложбених платформи нашег доба. Постали смо легло за врхунске изложбе. Наша свестраност пружа платформу за нове уметнике дајући им прилику да покажу свој таленат, као и нудећи више афирмисаним уметницима слободу да играју и производе експерименталне изложбе“, објаснио је Ноор Блажековић, главни издавач/уредник – независни кустос.

Инсталација је у току за ПРИЧЕ о природном и неприродном светусамостална изложба Јеанне Јаффе на Миами Даде Цоллеге (МДЦ) Хиалеах Цампус, кустос Ноор Блазековић из Ирреверзибилних пројеката на оглед 6. октобар – 5. децембар 2022.
Пријем отварања 6. октобра 2022. од 16 до 21 час

Блажековић је неколико година био кустос занимљивих и интерактивних уметничких изложби у уметничкој галерији Хиалеах Цампус колеџа у Мајами Дејду, креирајући најсавременије уметничке изложбе на колеџу. У одломку из недавног есеја који је Блажековић написао, у којем истиче предстојећу изложбу Јеанне Јаффе у МДЦ-у, Приче о природном и неприродном свету, Блажековић у једном даху хвата значај уметности, културе и академије. „Амерички колеџи и универзитети дочекали су ове јесени студенте, а отворене су и стотине уметничких музеја и уметничких галерија у кампусу. Музеји уметности у националним институцијама високог образовања су непроцењив културни ресурс, који окупља велико уметничко знање локалних стваралаца и оних из целог света. Изложба Јеанне Јаффе ‘Приче о природним и неприродним световима‘ изазове и обликује перцепције, не само наших ученика већ и чланова заједнице у целини. –Нур Блажековић.

Недавно смо имали задовољство да седнемо са Ноор да сазнамо више о њеној позадини, креативним идејама, њеној уметничкој каријери и увид у њене прошле и тренутне пројекте.

К – За почетак, можете ли рећи нашим читаоцима о свом поријеклу и стручности?

А

Групна емисија неповратних пројеката Постављање/инсталација – кустос Ноор Блажековић
Зхоу Б Арт Центер, Чикаго – изложбени простор Сецонг Флоор
20. мај – 14. јун 2016

Leave a Reply

Next Post

Лаванде | Недокучиви уметник

“лаванде” [7th August 2022] аутор Матт Тхе Унфатхомабле Артист, цртеж оловкама ХБ, 4Б и 8Б, потписан црним мастилом на 280гсм 250мм к 300мм гесо платну [pad]дигитално уређена слика 3178 к 2694 пиксела. Направио сам “Лаванде” за 50 минута. Одржавање композиције и цртежа једноставним, али лепим на платну. Ако пажљиво погледате […]
Лаванде |  Недокучиви уметник