Млади уметници на продају: Да ли аукције потврђују уметност?

У последње две недеље две највеће аукцијске куће, Цхристие’с и Сотхеби’с, одржали су аукције са младим уметницима између 25 и 35 година поред дела старијих уметника. Шта нам ова врста продаје говори у смислу потврђивања уметности?

Током маја одржане су аукције које су обориле историјске рекорде продаје са колекцијама у којима се налазе неки од најрелевантнијих уметника 20. века. Међутим, аукцијске куће су своју пажњу усмериле и на младе уметнике или уметнике са кратком каријером чија дела вероватно неће бити приказана у већим музејима.

Кристи је одржао „21. век” аукција 10. маја, док је Сотби угостио “Тхе Нов” вечерња распродаја. Обе су приказале реномиране уметнике као што су Банкси, Герхард Рихтер, Јошиморо Ната или Лиза Јускаваге, као и радове уметника рођених између 1983. и 1995. У оба случаја, дела уметника као што су Амоако Боафо (Гана, 1983) и Анна Веиант (Канада, 1995) били укључени у динамику продаје која неизбежно наводи на размишљање о моћи тржишта да успостави или потврди каријеру уметника.

Ана Вејант (1995), Жена која пада, 2020

Један од најзанимљивијих аспеката аукција није старост уметника, већ датум производње радова, који у већини случајева нису старији од 2 или 3 године. Прошле седмице, Јасон Фараго од Нев Иорк Тимес у свом чланку „Ухватите звезду у успону у аукцијској кући” је изнео могућу дебату о ауторитету који тржиште има да потврди уметника или уметничко дело и да га као таквог дефинише. Како се тренутно утврђује значај дела чији је животни век у динамици уметности био кратак? Како се данас мисли о историчности једног дела.

Иако је занимљиво и важно интегрисати уметнике нове генерације или старије уметнике чија каријера тек почиње на тржишту, јер је уметнички рад на крају професионални рад, нема сумње у важност размишљања о различитим динамикама које се одвијају и одвијају. око тржишта и уметничких институција као што су музеји.

Ева Јусзкиевицз (1984), Портрет даме (по Лоуис Леополд Боилли), 2019

Leave a Reply

Next Post

Петер Сцхјелдахл (1942–2022) - Артфорум Интернатионал

Петер Сцхјелдахл, амерички ликовни критичар чије су блиставо елоквентне критике красиле странице Нев Иоркер деценијама и Виллаге Воице пре тога, преминуо је данас поподне од рака плућа у својој кући у Бовини у Њујорку, у осамдесетој години. Шјелдахлове дубинске процене рада савремених, модерних и старих мајстора уметника комбинују, како је […]
Петер Сцхјелдахл (1942–2022) - Артфорум Интернатионал