Уметник у центру пажње: Вангечи Муту

Katharine S. Class

Горња слика: “Ле Нобле Саваге”, 2006. Мастило и колаж на милару. 233 к 137,2 цм.

Вангечи Муту је рођен у јуну 1972. године у Најробију, Кенија. Амерички визуелни уметник рођен у Кенији познат је по сликарству, вајању, филму и перформансу. Студирала је у манастиру Лорето Мсонгари пре него што се придружила Унитед Ворлд Цоллеге оф Атлантиц. Од тада је своју каријеру успоставила у Њујорку.

Вангечи је себе приказала као феминистичку уметницу јер већина њеног рада укључује насиље над црнкињама у друштву. Муту покушава да покаже како су црнке у друштву биле изложене серијском узнемиравању од стране чланова друштва. Мутуин рад делује прилично контрадикторно јер она приказује проблематично друштво и истовремено се нада да ће друштво променити начин на који третира жене.

„Једном је рекла, не плашим се и њени душмани су почели да је се плаше Крај“, 2013. Мешовити медији. Променљиве димензије.

Мутуов рад је изложен у многим музејима, укључујући Музеј уметности Сан Франциска, Музеј уметности Мајамија и Центар лепих уметности у Бриселу. Године 2014. основала је добротворну организацију под називом Африца’с Оут, која подржава уметнике чија дела говоре о афричким традицијама. Њен филм Тхе Енд оф Царриинг Алл био је изложен у Музеју лепих уметности у Хјустону у Тексасу. Муту је од Дојче банке награђена као њихов први „уметник године“ 2010. Такође је награђена и наградом публике Блацкстар фестивала за омиљени експериментални филм.

“Мисгуидед Литтле Унфоргивабле Хиерарцхиес”, 2005. Мастило, акрил, колаж, контакт папир на Милар. 205,7 к 132,1 цм.

Next Post

Процесија: Евокација за Меквина са Сан Ча и Олимом

Процесија: Евокација за Меквина са Сан Ча и Олимом сцемцем Чет, 30.06.2022 – 13:38 Придружите нам се на модерном и музичком наступу за Лее Алекандер МцКуеен: Ум, митоси, муза. Славећи Меквинов дизајн и путању, визуелни уметник Сан Цха и модни дизајнер Олима доносе нам процесију која прича причу о томе […]